top of page
ivo-zhivkov-klinichen-psiholog-hour-space

Д-р Ивайло Живков

Аз съм Д-р Ивайло Живков и съм лекар, клиничен психолог.

Можете да ме наричате Иво (което на мен винаги ми звучи като – весел, забавен), но често хората ме наричат Живко, защото запомнят фамилното ми име Ж - то е много силна буква, с която се пише Жив и Живот, така че отговарям и на това име. В крайна сметка можете да ме наричате Докторе, което силно гали моето его, и ми напомня за най щастливите моменти от моя живот.


Завършил съм Магистратура по Дентална медицина в Медицински Университет София.


Магистратура по Клинична и консултативна психология с едногодишен клиничен стаж в СУ „Климент Охридски“.

 

Следдипломна квалификация по „Психологично консултиране и психосоматика“ ВСУ „Черноризец Храбър“.

Клиничен стаж

Имам доста разнообразен и богат клиничен стаж, от който мога да откроя няколко аспекта:

 

  • Провеждане на психологични тестове MMPI & LEARY и структурирани интервюта на мъже войници, лекари, среден и висш офицерски състав, отиващи на военни мисии по стандартите на НАТО – Военно Медицинска Академия.

  • Супервизия на всички клинични психолози работещи в различни отделения на ВМА с пациенти и персонал. Под супервизията на Д-р Димо Станчев, психиатър, психотерапевт.

  • Диагностика и работа с деца и с развитийни, емоционални, когнитивни нарушения и дефицити в „Институт за психично здраве и развитие“. Под супервизията на проф. Ваня Матанова, Клиничен психолог и Психотерапевт.

  • Диагностика на хора с психични заболявания в ДПБ "Иван Рилски". Под супервизията на проф. Дрозстой Стоянов, психиатър.

  • Имам над десет години опит при работа с деца и възрастни, на които им предстои плашеща, стресираща и болезнена хирургична или стоматологична интервенция.

Допълнително образование и личен преживелищен опит :


Бях войник - Две години редовна военна служба в Българската армия. Освен че ме научи да крада и да прося (предимно храна, до този момент не го бях правил), ме научи на граници и на свобода. Беше училище за оцеляване, мъжество и креативност. Едно от най- важните неща за един мъж е къде се намира, сред другите мъже, по – височина, по – издръжливост, по бягане на дълги разстояния, но и по мъжко достойнство в прекия и в преносния смисъл. Във всяка от изброените категории може да си на различно място, първи, втори или последен - важното е да знаеш, какво можеш и какво не можеш.


Бях aктьор – Когато осъзнах, че една учителка в шести клас се отнесе жестоко с моята естествена артистичност и аз съм я потиснал, заключил и пренебрегнал, реших да й се отдам. Две години учих класическо актьорско майсторство, което беше освобождаващо преживяване и ме научи на партньорство, доверие и излекува чувството за срам и притеснение. Показа ми нивата на общуване - емоционално, смислено, действено, телесно. Показа ми, че може в образ да говориш смислени думи в едно или друго чувство, но също така тялото ти,  жеста и мимиката да говори нещо съвсем различно.
Откритието ми беше "конфликтът" – какво означава „ да конфликтувам“, как действам аз и хората, когато сме в конфликт, как се заражда конфликтът, какъв е неговият смисъл и как завършва конфликтът. Също така, в коя роля и в коя пиеса играеш. Незаменимо умение, когато работя с клиенти и пациенти.


Бях участник и доброволец - Семинари „Същност“ първо, второ и трето ниво, като лично трансформиращо преживяване и участие 10 години като асистент – доброволец.

 

Бях човек със своите нужди, болки, тревоги и страхове. Завърших четири години лична терапия в Неорайхианската  психотерапевтична парадигма. Труден и тежък период, който ме научи да разбирам своите нужди, емоции, чувството на смирение и здравословно съблазняване.

Има и още обучения, но по- важно е какви умения ползвам. Работя основно в когнитивно-поведенческата парадигма, използвам инструменти от Неорайхианската психотеста парадигма, мотивационно интервюиране, хипнотерапия,
медитация, дишане и автогенен тренинг, танц, тантра и рисувателни тестове. Любима област е работа с приказки и архетипни образи от Юрганската школа – работя предимно с 12-те архетипа на Каръл Пиърсън и 5-те архетипа на Елизабет Пътик. Работя с тест на Тимоти Лири – за високоефективни личности. Като двете нива на работа с проективни тестове ТАТ –Тематично Аперцептивен Тест.

Научна дейност

 

  • Участие във Втория и Третия Национален конгрес по Клинична психология

  • Участие в Конференция по психиатрия и клинична психология на тема "Гневът", организирана от Колегиум „Частна психиатрия“, Център за психично здраве „Проф. Никола Шипковенски“ и СУ „Св. Климент Охридски“ като лектор с представяне на случай в раздел Психосоматика.

  • Участие в Конференция по психиатрия и клинична психология на тема „Новини от лечебното изкуство“ организирана от Колегиум „Частна психиатрия“ и СУ „Св. Климент Охридски“ като лектор с представяне на случай в раздел Психосоматика.

Сфери на работа: 


Емоционална интелигентност при пациенти, на които предстои медицинска интервенция - диагностична, медикаментозна или хирургична– мисли, чувства, преживявания, действия, вземане на решения. Темата на първата ми дипломна работа с изследване.

Когато ви е страх от болести, болници, болни хора, когато трябва да отидете на ядрено магнитен резонанс или да ви вземат кръв, но е пълно с микроби, гъбички, еуглени и вируси. И всичко това ви ужасява, то със сигурност имате нужда от клиничен психолог.  Същото е и, когато не можете да излезете от клиниките за пластична хирургия – защото: „нослето ви може още малко да се скъси“ или „само още две ампулки хиалурон в устните след последните три“…  Ако изпитвате смразяващ ужас или сте тревожни и объркани, можете да получите пълна подкрепа.

Психосоматика – това са физически изразени и клинично доказани болести, които са се развили вследствие изпитани и натрупани големи дози стрес, гняв, срам, отхвърляне, психично и физическо насилие. Често това са редки болести,
кардиологични нарушения, гастрити и язви, жлъчни и бъбречни заболявания и др. Това са случаите, в които лекарите, които ви лекуват, обикновено не виждат резултат от медикаментозното лечение и казват – „Иди на психолог “.


Психосоматика при МСМ – Мъже, които правят Секс с Мъже (независимо как се определят - като гей, би или хетеро мъже). Използвам МСМ – медицински и клинично психологичен термин, като най-неутрален и неосъдителен, не носещ обидни конотации. Това е и темата на дипломната ми работа по психосоматика. Случаят: „Масимо Кортелионе“ – възникнала любовна и сексуална връзка между женени мъже, полицейски служители, заемащи високи длъжности.

От правенето на секс до преживяването на любовно свързване и партньорство пътят е дълъг. Проблемът отразява и случващата се емоционална, психологическа и духовна еволюция в този момент.

 

Нивото на съзнание и ниво на осъзнаване са също вълнуващи ме теми, които носят яснота. Понякога яснотата е най-лечебното, лекарство.

 

Понеже, мъжкият пол културно е възпитаван да не изразява емоции и „да стиска зъби“, да „гълта“ и подтика чувствата си, много по-често е склонен към употреба на алкохол, вещества и развиване на хронични болести с произход – подтиснати емоции - психосоматични болести. В случая с МСМ винаги е добавена травма от срам, травма от обществено отхвърляне, травма от излагане, страх от разкриване и от изнудване. Още по-трудно и сложно става, ако сте израсли с ортодоксално религиозни родители (независимо от религията) или авторитарни родители, чиито вярвания са дисфункционални. Като прибавим и посттоталитарното общество, в което живеем, проблемът придобива и социална тежест.


Сам по себе си сексът действа благотворно на психо-физиката, разтоварва, успокоява, чудесен антидепресант е, но с изброените по-горе допълнителни травми може доста да повлияе негативно на доброто функциониране. Да предизвика депресии, панически атаки , употреба на вещества, суицидни мисли и т.н.


Едно е сигурно при терапевтичната работа - никой няма да ви осъжда, ще получите разбиране и подкрепа. Умения, как да се справите емоционално, чувствено, смислено така, че животът да бъде хармоничен и да носи радост и удовлетворение.


Опита ме е сблъскал и с хора, които имат нужда да разберат преживеят и излекуват шок, лична или корпоративна драма от вида:

- Съпругът ми е гей, детето ми е гей, баща ми е гей… Какво да правя?!
- В екипа, който ръководя, има гей мъж, който е много ценен служител, но често се чувства некомфортно, има странно поведение и боледува. Как може деликатно да му помогна?
- Имаме шеф хомофоб, непрекъснато обвинява, преследва и тормози най–красивите и добре сложени мъже в екипа – какво може да се направи?

Амбвивалентност -  е състояние, в което се колебаете. Намирате се в него, когато осъзнавате, че може „да умрете от глад“ в голям хипермаркет при пълен джоб с пари, но не можете да решите какво ви се яде, бисквити или кисели краставички? Ето така в шеговита форма, може да се обясни това състояние. Често в живота има много по-трудни решения, защото трябва да се вземат решения, касаещи много по-сложна картина, засягаща партньори, любов, деца, бизнес, имоти, смяна на градове и държави. В такъв момент бушуват мисли и емоции – които съвместно може да подредим, преосмислим и преживеем.


Невроза на властта (Авторитарни родители) – обикновено тези, които страдат от нея, не идват на терапия, но техните деца (може да са на 40г.) най -често са потърпевши и имат реална нужда от помощ.

Ако баща ви или майка ви са били педантично възпитаващи, винаги прави, налагащи безжалостен ред, наказания, изисквали са перфектно да свирите на музикален инструмент или да решавате задачи, без да ви дават миг покой и удоволствие, без
похвали, без милувки, то сигурно сте се срещали с хора, страдащи от „невроза на властта“. А вие сте техни жертви. Често се среща, ако родителите или хората, които са ви отгледали, работят като военни, полицаи, прокурори, съдии, психиатри, учители,
директори, лекари, казано по-простичко, „големи хора“ с големи възможности, власт, влияние и пари. В този случай е ясно, защо сте посегнали съм алкохола или към „весели“ хапчета. Започнали сте да се държите странно. Получили сте панически атаки. В психотерапията можете да откриете разбиране, приемане и утеха.

 

Невроза на властта – „паднали от високо звезди“– когато високоефективните личности, акцентираните личности, ръководители на екипи, армии, казано по - просто надарените с качества, свикнали на почести, внимание, награди, разполагащи с много власт, загубят всичко това, то имаме диагноза „Паднали от високо звезди“ с невроза на властта. Ако се разпознавате в това, то има за какво да поговорим.


Харесване и нехаресване, съблазняване и отвращение – двете страни на една и съща монета.

Ако се чувствате невидими, незабележими, непривлекателни и дори грозни, или ако сте си задавили въпроса: „На какъв специалист трябва да отида, за да оцени красотата ми и какво ми липсва?",  то със сигурност има за какво да поговорим и да поработим. Важи и за мъже и за жени. Има обективни неща, които хората харесват или не харесват във вашия външен вид. Например, ако имате зелена коса и видимо развалени зъби, нищо чудно децата от квартала да ви мислят за Баба Яга- това е видимо и вероятно хората ще ви избягват. Има неща, които вие не виждате, но всички останали виждат (феноменът
"сляпо петно").


Има и неща, които са във вътрешния свят - срам, страх, притеснение, които ви правят плахи и невидими. Но също така, можете да придобиете искреност и здравословно съблазняване, така че да станете въздействащи, магнетични и привлекателни. Няма нищо по секси от това да си автентичен човек.

Ако сте направили няколко пластични корекции на лицето, опитали сте всички козметични процедури, имате всякакви добавки от изкуствени мигли, нокти, филъри и грим, и въпреки това не се чувствате достатъчно  красиви, то със сигурност има върху какво да работим. 

 

Ако се разпознавате в последното описание, предлагам цикъл от 6 структурирани коучинг сесии, с които обективно да установим как изглеждате, как си мислите, че изглеждате, ще разширим перспективата и изследваме сляпото ви петно. Най – важното ще видим и перспектива.

Ако искате да запазите час:

Можете да запишете час всеки делничен ден от 09:00 ч. до 11:00 ч. с телефонно обаждане, или по всяко време като пишете на Viber или на e-mail, като кратко опишете проблема или ситуацията, в която се намирате. Аз ще ви върна обаждане при първа възможност.


Първа диагностична сесия е 60 минути, в случай че имате ясна представа за проблема или 90 минути, в случай че мислите, че проблемите са много и ви трябва повече време да ги опишете.


Първоначалният етап на съвместната ни работа включва от 3 до 6 срещи с продължителност 50 или 90 минути, в случай че имате нужда от повече време. Като сесиите са всяка седмица. Целта е да постигнете яснота и да отделим важното от не толкова важното. Понякога това може да е достатъчно и може да приключим. В края на този етап правим съвместно преоценка и аз ви давам обрата връзка да имате нужда от още сесии, налага ли се да потърсим друг специалист, който е по-специализиран във вашия проблем или друг специалист, с който да работим в колаборация - лекар, психиатър, хипнотерапевт, йога учител, масажист и т.н.

Сесиите са само присъствени и на Български език. 


Това, на което държа, е пълна конфиденциалност - всичко, за което говорим, ще остане в тайна и няма да получите упрек или осъждане за една или друга мисъл, действие или поведение.


Какво трябва да си носите?

Желание за промяна, малко смелост, малко откровеност, малко доверие. Казвам МАЛКО, защото знам от личен опит, че е трудно във всяко начало.

+ 359 888 705 406

hOUR SPACE, София, ул. Дякон Игнатий 19

bottom of page