top of page

Какво трябва да знаете преди първата терапевтична сесия?

Първата сесия е първата крачка от едно голямо пътешествие


Първата терапевтична сесия е първата крачка от едно голямо и вълнуващо пътешествие и е една наистина смела постъпка. Хубаво е обаче да знаете какво можете да очаквате от терапията, защото около нея съществуват множество митове, клишета и изкривени представи, нерядко продиктувани от популярната култура. Също така, има някои ценни съвети, които можем да ви дадем преди да се впуснете в това ново преживяване.


Насрочете първата среща в края на работния ден (или след задачите в училище, университет, вкъщи)

Ако никога не сте ходили на терапия, не знаете какъв ефект би имала първата сесия върху вас. Можете да се почувствате напълно способни да се върнете към работните си задължения, но има вероятност да усетите нужда от няколко часа, в които да останете сами със себе си, за да помислите върху преживяването. За всеки случай, най-добре е да насрочите първата сесия в края на работния ден.

Помислете какви са вашите цели и какво ви е накарало да потърсите помощ или подкрепа от специалист

Няма „правилна“ или универсална причина да започнете психотерапия. Целите и причините на всички ни са различни – от облекчаване на физически симптоми, през депресия, тревожност, проблеми във връзката, самота и т.н.

В първата сесия обаче вие правите „заявка“, описвате какво ви тревожи или какво искате да промените. Резултатът може да е изненадващ, може терапията да ви отведе към напълно различни отговори на вашите въпроси, но при всички положения е добра отправна точка, когато пристигнете при терапевта с идея или цел.

Разбира се, ако не сте сигурни какво искате и търсите, това е напълно нормално, но също е нещо, което може да бъде важна информация за вашия терапевт.

Записвайте си

Ако ви хрумне тема, която искате да обсъдите с терапевта си, запишете я при възможност. Понякога първата сесия предполага нервност, можете да забравите за какво искате да говорите, да се почувствате загубени в процеса, а вашият терапевт би ви оставил пространство. Може би ще се почувствате по-комфортно, ако дойдете подготвени – със записани идеи или проблеми, които искате да обсъдите.

Ще стане въпрос за вашата история

При всички положения ще говорите за историята на своя живот. Ще говорите за себе си, за семейството си, връзката си, приятелите, работата. Разбира се, няма нужда и очакване да разкажете цялата си история или тази на семейството ви. Все пак, бъдете подготвени, че ще говорите за своето минало.

Няма изисквания за това колко и как да говорите

Може да говорите постоянно и много, може да мълчите дълго. Някои хора са готови да си кажат всичко, да говорят за големите си проблеми, за страховете и фантазиите си, но на други им е нужно много повече време за това. Вашият терапевт ще види в коя фаза сте бързо и лесно. Ако не се чувствате готови да говорите за нещо – споделете му го. Той е опитният човек и ще ви води в процеса.

Не е ваша работа да поддържате разговора