top of page

Как да редуцираме силата на вътрешния си критичен глас


Когато се опитаме да направим нещо извън зоната си на комфорт, често нашият критичен вътрешен глас започва да измисля всички причини, поради които смята, че няма да се справим. Ако сме уморени, си казваме, че сме мързеливи и всичко друго е извинение, а ако не успеем да завършим всички задачи в списъка си - че не сме се справили достатъчно добре. Когато не можем да разберем нещо, критикът в нас ни обявява за глупави, а когато получим отрицателна обратна връзка за работата си, ни съветва просто да се откажем.


Обикновено вътрешният ни критичен глас започва да ни тормози още от сутринта - планира всичко, което ще се обърка през деня и ни напомня за всички наши недостатъци. Често се оставяме да слушаме жестоките му думи и приемаме всичко, което ни казва, за истина. Позволяваме му да диктува действията ни, отказваме се от трудни и предизвикателни цели и спираме да преследваме мечтите си.


Ако всичко изброено по-горе се отнася и до вас, ето едно алтернативно отношение, с което да подходите към критика във вас - той е толкова силен, упорит и жесток, защото отчаяно иска да ни предпази от болката от отхвърляне, самотата, разочарованието и тъгата.




В новата си книга Преодоляване на тревожността по креативен начин, авторката Карън К. Л. Андерсън предлага разнообразие от овластяващи начини за изследване и обезоръжаване на вътрешния ни критичен глас. За този материал подбрахме няколко съвета от книгата й, които да ви помогнат да се справите с него.

  • Запитайте се откъде идва вътрешният ви критичен глас? Кои авторитетни хора в живота ви са неговите източници?

  • Опитайте се да си го визуализирате. Как изглежда той или тя? На колко е години? Как се облича? Как се държи сред хора?

  • Дайте му име.

  • Вслушайте се внимателно в него - каква е неговата мелодичност, какъв тембър има. Представете си, че току-що сте се срещнали на голямо събитие. Подходете с любопитство към него. Позволете му да ви се представи и да ви каже в какво вярва, какви са целите в неговия живот.

  • Помислете на какво се опитва да ви научи и да коригира във вас. Попитайте го какви са причините да иска тези промени от вас. Какво се надява, че ще постигне или избегне с тях?

  • Довършете изречението: "Знам, че вътрешният ми критичен глас се появява, когато аз ..."

  • Замислете се над това какво бихте правили, ако той не се намесваше?

  • Помислете в какво вярва вътрешният ви критичен глас, какво е отношението му към вас, другите и света? Например, убежденията му могат да бъдат разкрити като довършите тези изречения:

"Страхувам се, че... " "Срамувам се, когато ... " или "Най-лошото нещо, което може да се случи е ... "

  • Напишете тези неща, които харесвате в себе си, така че вътрешният ви критичен глас да не ги използва срещу вас, за да ви нарани или манипулира.

Много трудно би било да изкореним напълно вътрешния си критик, но и да спорим с него е абсолютно безполезно, защото това често води до зараждането на нови вътрешни конфликти. Вместо това, можем да сме му признателни, дори да му благодарим за загрижеността и опита му да ни предпази и защити. Следващият път, когато започне да ни критикува, преди да му повярваме изцяло и да се оставим под негов контрол, нека помислим върху това, което той изисква от нас. Запитайте се: “Ако вътрешният ми критичен глас не искаше това от мен, аз какво бих направил/а? Кое наистина би било добре за мен? Какво би ми помогнало да имам един пълноценен ден? От какво имам нужда в този момент?”.


Припомняйте си, че критичният глас във вас се опитва да ви предпази от болка. Той е на ваша страна, макар не винаги благородните му намерения да си личат. Огромното му желание да ви предпази в бъдещето от преживените в миналото страх, срам, отхвърляне е неговата двигателна сила. Но той може да е понякога най-крещящият, но със сигурност не и единственият ресурс, с който разполагате, за да посрещнете трудностите в живота. Опита, че преди сте се справяли успешно в малки или големи предизвикателства, възможността да разгледате даден проблем като временен, а не вечен, както и силата да потърсите помощ, когато имате нужда - това са само няколко примера за други ‘прочити‘ на и подходи към предизвикателствата. Психотерапията може да е един страхотен съюзник в това да извадим наяве ресурсите, с които разполагаме, и да обогатим инструментите, с които се срещаме с неизбежната болка на света, по начин, който все пак да не ни възпира от това да живеем.



✍️ Превод от английски за hOUR SPACE: Михаела Чурусинова

👉 Друго полезно съдържание:

497 views0 comments

Comments


bottom of page