top of page

Склонност към негативизъм - какво представлява и как да я преодолеем?

Случвало ли ви се е да обръщате голямо внимание на някоя обида? Или да се съсредоточавате само върху грешките си? Критиките често имат по-голямо въздействие от комплиментите - обръщаме повече внимание на лошите новини, отколкото на добрите. Причината за това е, че негативните събития въздействат по-силно върху мозъка ни, отколкото положителните. Психолозите наричат ​​това негативна склонност (или склонност към негативизъм) и тя може да повлияе силно върху вашето поведение, решенията и взаимоотношенията ви.


Какво представлява 'Склонността към негативизъм'?


Склонността към негативизъм е способността ни не само да регистрираме по-лесно отрицателното, но и да се “спираме” на негативните събития. Известна също като положително-отрицателна асиметрия, тази наша характеристика означава, че усещаме порицанието по-силно, отколкото похвалата. Този психологически феномен обяснява защо лошите първи впечатления могат да бъдат толкова трудни за преодоляване, а травмите в миналото да имат такъв дълготраен ефект.


Склонни сме:

  • да помним по-добре и да реагираме по-силно на отрицателните преживявания и събития

  • да помним обидите повече от похвалите

  • да реагираме по-силно на отрицателни стимули

  • по-често да мислим за негативни неща


Например, може да сте имали страхотен ден на работа, докато ваш колега не направи коментар, който да ви подразни. След това думите му не ви излизат от ума. Когато се приберете от работа и някой ви попита как е бил денят ви, вие отговаряте, че е бил ужасен, въпреки че като цяло е протекъл доста добре, с изключение на негативния коментар.


Какво показват проучванията?


Според различни проучвания в широк спектър от психологически събития хората се фокусират повече върху негативното, докато се опитват да осмислят света.


Ние сме склонни:

  • Да обръщаме повече внимание на лошите неща, отколкото на добрите

  • Да се учим повече от неприятните случки

  • По-често да взимаме решения въз основа на опит от лоши случки, отколкото от добри такива


„Лошите неща“ привличат вниманието ни, остават в спомените ни и в много случаи влияят върху решенията ни.


Мотивация

Изследванията показват, че склонността към негативизъм влияе върху мотивацията за изпълнение на задачите. Хората имат по-малка мотивация, когато стимулът е оформен като средство за печалба, отколкото когато той ще им помогне да избегнат загубата на нещо.