top of page

Разликите между терапията онлайн и на живо

Онлайн терапията стана особено популярна покрай пандемията от Ковид-19, но живата среща е препоръчвана от множеството терапевти. Какви обаче са разликите, какви са ползите и пречките?


Тук ще се опитаме да ви отговорим накратко на тези въпроси.



Ползи от терапията на живо


  • Можете да дойде за сесията на сигурно място, което е специално проектирано за вас и нуждите ви.

  • При терапията на живо можете да се възползвате от повече видове и техники в терапията. Някои включват творчество – арт или музикална терапия, а други включват трениране на отговора на тялото на стресов фактор или травма (например т.нар. „неврофийдбек“, EMDR техники, включващи десенситизация и повторна преработка на информация посредством движение на очите).


Може да се нуждаете от терапия на живо и по няколко други причини:


  • По-лесно общуване, защото терапията на живо включва и невербалната комуникация и тон, които могат да бъдат пропуснати при среща онлайн.

  • Може да имате нужда от среща на живо за по-интензивен тип връзка, която се изисква от вида терапия, която работи при вас.

  • Дори физическото присъствие на друг човек може да има терапевтичен ефект


Какво ни предлага онлайн терапията?


  • Онлайн терапията се препоръчва, когато живеете в отдалечен район и е трудно да намерите терапевт, който да живее наоколо. Дори в града е възможно физическото преместване до кабинета на терапевта да е трудно заради тежък трафик, задръствания и далечно разстояние.

  • Разбира се, ситуации като извънредното положение заради Ковид-19 също предполагат преминаване към онлайн терапия, както и натоварен работен график, когато единствената възможност е „дупка“ в графика.

  • Друга причина да изберете онлайн терапията е при пътуване, особено ако не искате да прекъсвате терапевтичния процес.

  • Ако в началото не се чувствате готови за жива връзка с терапевт заради проблем в комуникацията лице-в-лице, може би онлайн консултациите са подходящи, макар че е възможно терапевтът в един момент да поиска среща на живо, доколкото тя би му дала повече информация и да е нужна за по-нататъшен прогрес.


Очевидно е, че онлайн терапията не е препоръчваната от специалистите, но при нужда е достатъчно добър заместител на срещите на живо. я обаче може да е непълноценна, доколкото употребата на компютър и уебкамера опосредстват контакта и той може да се усети като безличен. Комуникацията не тече толкова гладко, защото пропускате невербалните сигнали и „настроението“, без дори да става въпрос за техническите проблеми, които могат да възникнат, които водят до прекъсвания в контакта и „потока“ на сесията.



Още полезни статии с практически съвети:



bottom of page