top of page

Как да изберем подходящия терапевт?

След като човек реши, че има нужда от психотерапия идва моментът да избере и терапевта, с когото ще работи. Доколкото в терапията най-вероятно ще споделяте дискомфортни преживявания, мисли и усещания, идеалният вариант е да намерите терапевт, с когото се чувствате комфортно.



Връзката е по-важна от дипломата и препоръките


Дори да намерите терапевт с множество препоръки, изключителен опит и образование, той може да „не е вашият човек“. Защо? Причината е, че има шанс да не усетите лично свързване.


Ако не харесате човека отсреща, ако се притеснявате, че той може би ви осъжда вътрешно, е много вероятно да задържите в себе си най-интимните си и уязвими мисли и преживявания. Това може да предотврати терапевтичния прогрес изобщо.

Отношенията ви с терапевта, които често се описват като „терапевтичен съюз“, са това, което вероятно ще определи доколко терапията ще ви помогне. За да е налице такъв съюз, трябва да има споделяне на цели от двамата участници, както и емоционална връзка, която се характеризира с доверие и уважение.

Едуард Бордин, един от първите изследователи, които проучват ефекта на терапевтичния съюз, открива, че не става въпрос само за връзката между терапевт и пациент, но и до съгласие относно целите в терапията и методите за постигането на тези цели.


Преди няколко години Американската психологическа асоциация създава специален екип, който да определи най-ефективния вид терапия, но този екип стига до извода, че вида терапия няма толкова голямо значение, а това, което е по-важно е връзката, отношението между терапевт и пациент.

Американската психологическа асоциация публикува доклада през 2014-а година, а в него се казва: „Терапевтичната връзка има основен и стабилен принос за резултата от психотерапията, независимо от специфичния тип лечение. Връзката в терапията е това, което обяснява защо клиентите се подобряват (или пък не успяват) поне толкова, колкото и конкретният терапевтичен метод“.


Препоръката на Американската психологическа асоциация към терапевтите е да наблюдават взаимоотношенията с пациентите и да ги проверяват по отношение на това как те чувстват процеса и прогреса си. Един от изводите е, че е по-вероятно пациентите да променят начина си на живот, когато се чувстват подкрепени от терапевта си.


Затова преди да изберете терапевт, помислете с какъв човек бихте искали да преминете през това приключение. Можете да помислите за това дали ще ви бъде по-комфортно да работите с мъж или жена, дали бихте се доверили на по-възрастен или по-млад човек, важна ли е за вас религията на човека отсреща, би ли ви попречило, ако терапевтът ви е вярващ.


Възможно е да нямате представа с какъв човек бихте искали да работите и това е нормално. При всички положения обаче, самите терапевти обявяват с какви проблеми работят най-често, а това също може да бъде важен фактор във вашия избор.


Изследвания сочат, че способността на терапевтите да покажат топлина, откровеност и емпатия е ключова за постигането на „терапевтичен съюз“. Вероятно ще усетите дали връзката между двама ви се получава още по време на първата среща, макар че това не е задължително.

Има вероятност да влезете в периоди, в които да ви се струва, че нещата в терапията не вървят, както се случва и в другите ни емоционално натоварени взаимоотношения. Би било от полза да споделите тези си чувства с терапевта, доколкото това може да даде важна информация за това къде сте в терапевтичния процес и има ли нужда от някаква промяна.


Важно е да намерите възможно най-подходящия терапевт за вас и вашите нужди. Дори процесът да изглежда обезсърчителен, то определено си заслужава усилията.

Оглеждайте се за човек, с когото се чувствате комфортно да говорите и усещате, че той полага усилия и грижа към вас, иска да ви помогне да израснете и да постигнете промяната, която самите вие желаете.


Открийте още полезни и интересни статии:




bottom of page