top of page

3 начина да осъзнаеш по-добре своите емоции

Успешното разпознаване и осмисляне на емоциите е ключово лидерско умение. Назоваването и разграничаването на различните чувства в нас е важна първа стъпка за ефективното справяне с тях. Но този процес е по-труден, отколкото изглежда на пръв поглед - много от нас се затрудняват в опитите си да осъзнаят какво точно чувстват, а понякога най-очевидното определение на дадена емоция може и да не е най-точното.
Какво може да направи процеса по идентифициране на емоциите, които изпитваме, толкова труден? Една от причините е, че в следствие на някои обществени правила и норми се научаваме да потискаме силните емоции и да не ги изразяваме. Затруднението може да идва и от това, че не сме научени на подходящи думи, чрез които да описваме емоциите си.


Нека разгледаме тези два примера:


Нина е на среща с Джаред и приятели. През цялото време Джаред говори неща, които събуждат силен гняв у Нина. Не само, че я прекъсва на всяка дума, но и продължава да напомня на всички за онзи проект на Нина, в който тя се проваля. Това много я ядосва.


Михаил се прибира след дълъг ден и въздиша, докато закача палтото си. Съпругата му пита дали се е случило нещо. „Просто съм стресиран“, казва той, изваждайки лаптопа си, за да завърши доклад.


Гневът и стресът са едни от най-често срещаните емоции на работното място, но понякога те се явяват като маски, зад които стоят по-дълбоки чувства. Възможността да опишем и осъзнаем тези чувства ще ни помогне да развием по-високи нива на емоционална интелигентност, ще ни позволи да бъдем по-гъвкави и адаптивни, ще ни научи да сме по-точни в преценките си. А резултатът от всичко това ще е умението да взаимодействаме по-успешно със себе си и със света около нас.


Да, Нина изглежда гневна, но какво би означавало, ако всъщност е тъжна? Може би я натъжава това, че проектът ѝ се е провалил, може и да се страхува, че този провал ще я преследва в кариерата й. Джаред я прекъсва толкова често, с което тревожността ѝ покрай проваления проект се засилва все повече. Защо проектът не сработи? И какво ще стане с работата ѝ сега? Всички тези емоции се вливат в нейния гняв, но те са отделни чувства, които тя може да идентифицира и да им даде пространство.


А какво, ако зад стреса на Михаил стои фактът, че той просто не е сигурен, че е на правилната работа? Усилената работа трябваше да му носи удовлетворение - защо вече не го прави? Той със сигурност е стресиран, но какво друго се случва под повърхността?


Тези въпроси отварят един цял нов свят за потенциални изследвания и отговори за Нина и Михаил. Подобно на тях, ние се нуждаем от по-пълен речник на емоциите, не само за да бъдем точни в това, което чувстваме, но и за да можем да реагираме по най-подходящия за нас начин спрямо конкретните емоции, които различните ситуации провокират. Например, ако в момента разпознаваме само гнева у нас, ще имаме различен подход, отколкото ако видим, че реално гневът ни произлиза от или прикрива разочарование, безсилие и страх.


Много проучвания са показали, че когато хората не разпознават и не адресират своите емоции, се нарушава цялостното им благосъстояние и дори може да имат физически симптоми на стрес, като например главоболие. Избягването на чувствата ни може да има висока цена.


Наличието на правилния речник и възможността по-точно да назоваваме какво изпитваме в даден момент ни позволява да видим истинския проблем - да подредим какво се случва в нас, да го разберем, да се мобилизираме, да направим план и да действаме за справяне с проблема .


Ето три начина да постигнете по-точно и прецизно усещане за емоциит